Vihannespunkki

 

Tunnistus

Aikuiset vihannespunkit (Tetranychus urticae) ovat 0,3 – 0,5 mm:n mittaisia, niillä on molemmissa kyljissä mustat täplät. Talvehtimaan tai uusille isäntäkasveille levittäytymään valmistautuvat punkit ovat punaisia. Vihannespunkit esiintyvät usein pesäkkeinä (pääosin lehtien alapinnalla), rajautuen yhteen tai muutamaan kasviin saastunnan alkuvaiheessa. Kuvassa vihannespunkkien ympärillä on myös niiden vaaleita munia.

 

Vioitus

Vihannespunkit vioittavat kasveja imemällä kasvisoluista kasvinesteitä. Syöntijäljet näkyvät lehden yläpinnalla kellertävinä pilkkuina (tyhjiä kasvisoluja). Vioituksen voimistuessa täplät suurenevat vaaleiksi, kloroottisiksi, koko lehden peittäviksi laikuiksi. Vihannespunkit kehräävät myös seittiä. Vihannespunkin vioitus voi lopulta tuhota koko kasvin.

 

Biologia

Vihannespunkkinaaraat elävät noin 50 päivää, tänä aikana ne munivat 100-130 munaa lehtien alapinnoille seitin suojaan. Vihannespunkin kehitys munasta aikuiseksi kestää vain 8-10 vuorokautta (25°C). Vihannespunkkipopulaatio voi hyvissä olosuhteissa kaksinkertaistua 2-4 päivässä punkkien nopean elinkierron sekä suuren jälkeläistuoton ansiosta. Syksyllä päivien lyhenemisen ja lämpötilan laskun seurauksena kehittyy oranssinpunaisia naaraita (hedelmöityneitä), jotka säilyvät talven yli lepotilassa.

Lepotilassa punkit kestävät hyvin torjunta-aineita ja pakkasta. Keväällä lepotilasta herättyään nämä naaraat munivat kasveille. Jos lämpötila on jatkuvasti vähintään 25°C, punkit eivät kuitenkaan mene lepotilaan. Mikäli vihannespunkkeja ei ole saatu hävitettyä kasvihuoneesta syksyllä, ne ovat seuraavana kesänä kasvuston ongelmana 10-14 vuorokauden kuluttua siitä, kun huonetta aletaan lämmittää ja lämpötila kohoaa 18-20 asteeseen.

Vihannespunkki menestyy parhaiten, kun ilman suhteellinen kosteus on 30-40 %. Jos ilman suhteellinen kosteus ylittää 85-90 %, naaraat munivat vähemmän, nuoruusasteiden kehitysnopeus hidastuu sekä niiden kuolleisuus nousee. Kasvien suihkuttelu silloin tällöin ja kevyt sumuttelu vedellä heikentää vihannespunkkien lisääntymistä.

Torjuntaeliöt

Ansaripetopunkki (Phytoseiulus persimilis)

Aikuinen ansaripetopunkki on punainen, pitkäjalkainen ja noin 0,3 mm kokoinen. Munat ja nuoruusasteet ovat väritykseltään vaaleita, mutta ne muuttuvat punertaviksi vanhetessaan. Ansaripedoille kelpaavat ravinnoksi kaikki vihannespunkkien eri kehitysvaiheet. (Ansaripetopunkit käyttävät ravinnokseen vain kehrääjäpunkkeja.) Ansaripedot voivat hävittää kaikki vihannespunkit kasvustosta ja kuolla itsekin tämän jälkeen.

Ansaripetopunkin kehitys munasta aikuiseksi kestää noin viikon (25°C). Aikuinen naaras munii vajaan kuukauden mittaisen elämänsä aikana 50–100 munaa. Kuivuudesta ansaripedot eivät välitä (optimikosteus > 60 %). Vihannespunkit puolestaan viihtyvät kuivassa ja kuumassa, joten kasvuston sumutus on eduksi petopunkeille.

Ansaripetopunkkien käyttöohjeet

Kasvintuhoojat tulee havaita mahdollisimman varhain. Levitä pedot suoraan kasvin lehdille, saastunta kohtiin reilummin petoja. Käyttömäärä vaihtelee saastunnan tason mukaan (20–50 kpl/m2). Varmistaaksesi tasaisen levityksen, pidä ansaripetopunkkipullo viileässä ennen levitystä, jotta petopunkit eivät kiipeä pullon yläosaan, vaan pysyttelevät tasaisesti kantoaineen seassa.

Ansaripetopunkkeja on saatavana 1000 ja 2000 kpl pakkauksissa. Pakkaus sisältää puupurukantoaineen sekä aikuisia ansaripetopunkkeja.

Kotioloissa kannattaa mieluummin levittää reilusti petoja kuin liian vähän. Levitys kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti petojen saapumisen jälkeen, ei kuitenkaan esim. keskipäivän helteessä. Ansaripetopunkkeja voidaan säilyttää 8–10 asteessa vaakatasossa 1–2 päivän ajan. Torjunnan teho alkaa näkyä noin kahden viikon kuluttua. Ansaripetoja voidaan käyttää ympäri vuoden. Ilmankosteuden tulisi olla yli 60%. Petopunkit eivät viihdy kuivassa huoneilmassa, joten emme takaa torjunnan onnistumista sisätiloissa.

 

Kalifornianpetopunkit (Neoseiulus californicus)

kalifornianpetopunkki

Kalifornianpetopunkki on vaalea, pitkäjalkainen petopunkki. Kalifornianpetopunkin kehitys munasta aikuiseksi kestää 7-10 päivää (25 asteessa). Lämpimämmässä kehitysaika lyhenee neljään päivään ja lajia suositellaankin käytettävän kuumassa ja kuivassa tukemaan ansaripetopunkkien toimintaa.

Kalifornianpetopunkkeja on saatavana 2000 kpl pakkauksessa. Kantoaineena vermikuliitti.

Petopunkkien käyttöohjeet

Kasvintuhoojat tulee havaita mahdollisimman varhain. Levitä pedot suoraan kasvin lehdille, saastunta kohtiin reilummin petoja. Käyttömäärä vaihtelee saastunnantason mukaan 10-50 kpl/m2. ). Kotioloissa kannattaa mieluummin levittää reilusti petoja kuin liian vähän. Levitys kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti petojen saapumisen jälkeen, ei kuitenkaan esim. keskipäivän helteessä. Kalifornianpetopunkkeja voidaan säilyttää 8–10 asteessa vaakatasossa 1–2 päivän ajan. Kalifornianpetopunkkia on saatavilla vain keväästä syksyyn. Käytetään yhdessä ansaripetopunkin kanssa kesäaikaan. Kalifornianpetopunkit eivät sovellu käytettäväksi tomaatilla, sillä tomaatinlehtien karvat haittaavat sen liikkumista. Petopunkit eivät viihdy kuivassa huoneilmassa, joten emme takaa torjunnan onnistumista sisätiloissa.

Carbon kick booster

Carbon Kick® Booster on Suomessa virallisesti hyväksytty ja rekisteröity rypsiöljypohjainen valmiste vihannespunkkien ja härmäsienten torjuntaan. Aine on sallittu luomutuotannossa sekä pohjavesialueilla. Aine sisältää rypsiöljyä, emulgaattoreita sekä triakontanolia.

Booster laimennetaan veteen (laimennusohje pullon etiketissä) ja ruiskutetaan kasvustoon esimerkiksi suihkepullon tai reppuruiskun avulla. Ruiskutus tulisi tehdä huolellisesti lehtien molemmin puolin, sillä vihannespunkit oleilevat lehtien alapinnoilla. Ruiskutuksen jälkeen tulee odottaa kasvuston kuivumista ennen petopunkkien levitystä. Valmistettu liuos olisi hyvä käyttää mahdollisimman pian.

Carbon Kick® Boosteria on saatavissa 0,5 l pulloissa.

Huomioithan, että Carbon Kick® Booster levitykset haittaavat torjuntaeliöiden toimintaa, joten booster tulisi ruiskuttaa kasvustoon ennen petopunkkilevityksiä.

 

Yhteystiedot

TarhurinApu (Biotus Oy)

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ota yhteyttä:
neuvonta@tarhurinapu.fi
050 309 0810
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

TarhurinApu

Toimitusehdot ja maksutavat

Tarhurinapu sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 9:00-14:00.

Käytössänne on kaikki suosituimmat maksutavat:

Maksutavat