Jauhiaiset

Tunnistus

Aikuiset jauhiaiset ovat pieniä (1,2-1,5 mm), vaaleita, perhosmaisia hyönteisiä. Niiden ruumista peittää hieno, puuterimainen pöly. Jauhiaisten munat ovat soikeita, 0,2 mm:n pituisia. Naaras munii lehden alapinnalle siten, että munat ovat toisesta päästään kiinnitettyinä lehteen. Munia on vaikea nähdä paljain silmin, jos niitä on harvassa. Tiheät munaryhmät näkyvät lehden alapinnalla vaalean tai ruskeanharmaan pölyn kaltaisena. Munat ovat usein munittu ympyrän tai puoliympyrän muotoon, sillä naaras syö ja munii samanaikaisesti siirtäen vain munanasetintaan toiseen paikkaan imukärsän pysyessä paikoillaan kasvissa. Hyvä tuntomerkki jauhiaisten tunnistamiseen on niiden tapa pöllähtää kasveista niihin koskettaessa.

Vioitus

Jauhiaiset imevät kasvinesteitä kasveista. Imiessään jauhiaiset eivät kuitenkaan vahingoita kasvin pintaa, sillä ne imevät ravintonsa soluvälien kautta kasvin sisäosien soluista. Vasta suuri jauhiaisjoukko heikentää ja häiritsee kasvin kasvua.

Isäntäkasvi vaikuttaa jauhiaisten populaation kehitykseen. Jauhiaisten isäntäkasveja ovat muunmuassa kurkku, tomaatti, joulutähti, paprika, kiinanruusu ja alppiruusu. Ansarijauhiaiset eivät yleensä leviä muutamaa metriä kauemmaksi kuoriutumispaikaltaan.

Pahinta tuhoa aiheuttaa mesikaste, jota sekä aikuiset jauhiaiset että toukat erittävät peräaukostaan. Tämä sokeripitoinen erite töhrii kasveja ja se alkaa kasvaa härmä- ja nokisieniä, jotka varjostavat kasvia ja heikentävät sen yhteyttämiskykyä.

Biologia

Ansarijauhiaisen elämänkiertoon kuuluu kuusi kehitysastetta: muna, neljä nuoruusvaihetta ja aikuinen. Munista 6-8 vuorokauden kuluttua kuoriutuvat ensimmäisen asteen toukat ryömivät muutamia tunteja kuoriuduttuaan ja asettuvat sitten paikoilleen. Muut nuoruusasteet eivät liiku, vaan ne pysyvät ensimmäisen toukka-asteen valitsemalla paikalla lehteen kiinnittyneenä.

Jauhiaisnaaras voi elää 3-6 viikkoa (20-24°C). Kaiken kaikkiaan ansarijauhiaisen kehitys munasta aikuiseksi vie 3-4 viikkoa (20-25°C). Viileämmässä kehitykseen menee jo noin 10 viikkoa (15°C). Isäntäkasvi vaikuttaa ansarijauhiaisen populaatiokehitykseen sekä sitä kautta myös biologisen torjunnan onnistumiseen. Biologinen torjunta esimerkiksi tomaatilla onnistuu hyvin, mutta on kurkulla selvästi vaikeampaa. Tämä johtuu osittain siitä, että tomaatilla jauhiaisnaaras tuottaa 50-100 munaa, mutta kurkulla peräti 150-300 munaa.

Ansarijauhiaiset eivät yleensä leviä muutamaa metriä kauemmaksi kuoriutumispaikaltaan. Kuoriuduttuaan aikuinen jauhiainen nousee kasvilla ylöspäin ja munii nuorimmille lehdille (nuoret lehdet säilyvät riittävän pitkään hyväkuntoisina toukkien kehittyessä). Kasveille muodostuukin vähitellen selvä ikäjakauma: alimmilla lehdillä ovat kotelot, keskimmäisillä toukat ja ylimmillä munat.

Ansarijauhiaisella ei ole elämänkierrossaan kestoasteita, joiden avulla se selviäisi Suomen talven yli luonnossa tai lämmittämättömissä kasvihuoneissa lämpötilan laskiessa pakkasen puolelle.

 

Jauhiaisten torjunnassa käytetään Amblyseiulus swirskii -petopunkkeja sekä jauhiaiskiilukaisia. Lisäksi kannattaa käyttää keltaisia liima-ansoja aikuisten jauhiaisten tarkkailussa ja massapyynnissä. Pahassa jauhiaissaastunnassa Amblyseiulus swirskii -petopunkkeja ja jauhiaiskiilukaisia voidaan käyttää samaan aikaan täydentämään toisiaan.

Torjuntaeliöt

Amblyseius swirskii-petopunkki

Amblyseius swirskii –petopunkkeja käytetään ripsiäisten ja jauhiaisen torjunnassa. Tämä petopunkki valitaan erityisesti silloin, kun molempia lajeja esiintyy kasvustossa yhtäaikaisesti. Swirskii-petopunkit syövät ripsiäisten nuoria kehitysasteita, jauhiaisten munia sekä -nuoruusasteita. Swirskii-petopunkki syö myös mm. vihannespunkkien munia.

Pakkauskoot ja kantoaineet:

Petopunkkien käyttöohjeet:

Swirskii -petopunkkeja tulee levittää vähintään 200 kpl/m2. Swirskii-petopunkit toimitetaan puupuru-kantoaineessa ja pedot levitetään kantoaineessa suoraan kasvin lehdille. Levityksessä voidaan käyttää apuna myös pahvisia Bioboxeja. Petopunkkipakkauksessa on sekä aikuisia, nuoruusasteita että petopunkkien munia. Levitä pedot mahdollisemman nopeasti niiden saapumisen jälkeen, ei kuitenkaan esim. keskipäivän helteessä. Petoja voidaan säilyttää huoneenlämmössä vuorokauden ajan. HUOM! ne eivät kestä kylmäsäilytystä. Torjunnan teho näkyy noin kahden viikon kuluttua. Huomioithan, että nämä petopunkit eivät sovellu käytettäväksi tomaatille, sillä Swirskii –petopunkit eivät kykene liikkumaan tomaatinlehtien tahmeiden karvojen seassa.

Jauhiaiskiilukainen (Encarsia formosa)

 

 

 

Jauhiaiskiilukaisia käytetään ansari- ja etelänjauhiaisten torjuntaan.

Aikuiset jauhiaiskiilukaiset ovat päiväaktiivisia loispistiäisiä. Naaraat munivat pääasiassa jauhiaisen kolmanteen tai neljänteen toukka-asteeseen. Ansarijauhiaisen loisitut toukkaasteet muuttuvat mustiksi tai ruskeiksi 9-10 päivän kuluttua loisinnasta. Hyvissä olosuhteissa jauhiaiskiilukainen voi loisia 300 jauhiaista elinaikanaan.

Jauhiaiskiilukaiset käyttävät jauhiaisen nuoruusasteita myös ravinnonottoon. Ne poraavat munanasettimellaan reiän toukkaan ja imaisevat toukan ruumiinnesteet. Elinaikanaan yksi kiilukainen tappaa tällä tavalla nelisenkymmentä jauhiaistoukkaa. Jauhiaiskiilukaisella on kuusi eri kehitysastetta: muna, kolme nuoruusvaihetta, kotelo ja aikuinen. Jauhiaiskiilukainen lisääntyy pääasiassa neitseellisesti, eli hedelmöitymättömät naaraat tuottavat naaraita. Koiraita tavataan harvoin.

Jauhiaiskiilukaisen kehitys munasta aikuiseksi kestää 3 viikkoa (23°C), kehitys tosin riippuu lämpötilasta. Hyvissä oloissa naaras elää 2-3 viikkoa. Korkeissa lämpötiloissa elinaika lyhenee kuitenkin huomattavasti ollen esimerkiksi 30 asteessa enää muutamia päiviä.

Pakkauskoot ja kantoaineet

Jauhiaiskiilukaiskotelot ovat pahvilapuille liimattuna, 25 pientä pahvilappua sisältää 1500 koteloa. (60 koteloa/lappu)

  • 1500 jauhiaiskiilukaiskoteloa (liimattu 25 pahvikortille). 1500 kpl pakkaus riittää hyvin suurellekin kasvimäärälle pienkasvihuoneissa ja kotiolosuhteissa. 

 

Käyttöohje

Torjunnan onnistumisen kannalta on oleellista havaita jauhiassaastunta mahdollisimman aikaisin. Mikäli jauhiaisia on jo enemmälti kasvustossa, torju ne ensin lyhyen varoajan omaavalla torjunta-aineella ja levitä vasta varoajan umpeutumisen jälkeen jauhiaiskiilukaiset.

Levitys: Kortit ripustetaan kasvustoon suojaisaan paikkaan, suojaan auringonpaahteelta. Lappuja ei tule ripustaa liima-ansojen välittömään läheisyyteen. Koteloista alkaa kuoriutua pienen pieniä kiilukaisia muutaman päivän kuluttua.

Huomioitavaa

Jauhiaiskiilukaiskortteja voidaan säilyttää 8-12 asteessa muutama vuorokausi ennen ripustusta kasvustoon. Jauhiaiskiilukaiset lentävät, joten niitä suositellaan käytettäväksi vain suljetuissa tiloissa, kuten kasvihuone, sisätilat tai lasitettu parveke. Suomen oloissa jauhiaiskiilukaista voi käyttää lokakuun puoleenväliin – loppuun saakka. Valoviljelmillä jauhiaiskiilukaisia käytetään ympäri vuoden. Kiilukaisten teho saattaa kuitenkin olla heikompi kuin valoisampina kuukausina ja voikin olla tarpeen lisätä jauhiaiskiilukaisten levitysmääriä talvikuukausina. Jauhiaiskiilukaiset hakeutuvat myös kelta-ansoihin erityisesti silloin, kun kasveilla ei ole saalista tarpeeksi. Vältä siis kiilukaislappujen ripustamista ansojen välittömään läheisyyteen.

 

Mekaaninen torjunta

Liima-ansat

Liima-ansoja käytetään lentävien kasvintuhoojien tarkkailussa ja massapyynnissä. Jauhiaisia tarkkaillaan ja massapyydetään keltaisilla liima-ansoilla.

Arkkiansat (Catch-it) ovat kartonkia, joiden pinnassa on kuivumaton hyönteisliimakerros. Liima on peitetty suojapaperilla. Poista paperi ja pyydys on valmis käytettäväksi.

Arkkiansat voi asettaa kasvustoon esim. pujottamalla tikku liima-ansassa olevien reikien läpi. Laita ansoja tasaisesti ympäri kasvihuonetta. Mikäli tarkoitus on massapyydystää kasvintuhoojia, niin levitä ansoja reilusti. Tarkkailussa ansoja voi käyttää vähemmän.

Saatavilla olevat arkki-ansat:

  • 10 ×25 cm keltainen tai sininen, yksipuoleinen,10 kpl / paketti
  • 10 ×25 cm keltainen, yksipuoleinen, 50 kpl / paketti
  • 20 ×25 cm keltainen tai sininen, yksipuoleinen, 25 kpl/paketti
  • 20 ×25 cm keltainen, kaksipuoleinen, 20 kpl/paketti

Yhteystiedot

TarhurinApu (Biotus Oy)

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ota yhteyttä:
neuvonta@tarhurinapu.fi
050 309 0810
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

TarhurinApu

Toimitusehdot ja maksutavat

Tarhurinapu sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 9:00-14:00.

Käytössänne on kaikki suosituimmat maksutavat:

Maksutavat